Αρκούν 5 λεπτά πρωινών διατάσεων για ενέργεια και ευεξία

Αναρωτιέμαι πώς ξεκίνησε η μέρα σου σήμερα με όρεξη και ενέγεια; Ή μήπως βαρύ, σφιγμένο και δε σας άφησε να είστε τόσο δημιουργικός/η θα θέλατε; Όλα αυτά είναι πολύ φυσιολογικό να συμβαίνουν! Γι’αυτό είμαι εδώ, για να μοιραστώ μαζί σας μία σειρά πρωινών διατάσεων (5’) που θα σας βοηθήσουν να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας με ενέργεια για μία δημιουργική μέρα!

Πάντα βάζω το ξυπνητήρι 5 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που πρέπει να σηκωθώ, για να ακολουθήσω μία ρουτίνα διατάσεων που θα δώσουν στο σώμα και στο μυαλό μου την απαραίτητη ενέργεια για να αποχωριστώ το κρεβάτι μου με χαρά. Οπότε δοκίμαστε το και εσείς!

Τί είναι οι διατάσεις;

Διατάσεις είναι οι «ειδικές» ασκήσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην μυϊκή ευλυγισία, ελαστικότητα και στην αρθρική ευκαμψία. Οι διατατικές ασκήσεις επιμηκύνουν τους μυς και αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Δέκα δευτερόλεπτα αρκούν για τη διάταση των μυών και 20 δευτερόλεπτα για τη διάταση των αρθρώσεων. Πολλοί τις θεωρούν βαρετές και χάσιμο χρόνου. Οι διατάσεις είναι ενστικτωδώς μέρος της καθημερινότητάς μας. Πόσοι από εσάς τεντώνεστε όταν ξυπνάτε ή όταν κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο; Δεν είναι τυχαίο ότι στα αγγλικά ο όρος stretching σημαίνει τέντωμα.

Οι καθημερινές πρωινές διατατικές ασκήσεις (stretching):

  • Συμβάλλουν στη βελτιώνουν την επίδοσης, την ευλυγισία, το συγχρονισμό κινήσεων, το κυκλοφορικό σύστημα, να χαλαρώνει το σώμα, μειώνεται η καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.
  • Βελτιώνουν την επίδοση, αυξάνοντας το εύρος των κινήσεων, με αποτέλεσμα οι ασκήσεις γίνονται πιο αποτελεσματικές
  • Βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστηματος.
  • Μειώνουν τη μυϊκή καταπόνηση
  • Χαλαρώνουν: Οι διατάσεις, στο τέλος κάθε προπόνησης, συμβάλλουν στην ξεκούραση του σώματος η επιστροφή σε μια πιο «ήρεμη» σωματική κατάσταση: πέφτουν οι παλμοί και δημιουργείται μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας

Τι προσέχουμε :

  • Εκτελούμε αργά, και ελεγχόμενα. Ποτέ απότομα και βιαστικά.
  • Αναπνέουμε αργά και σταθερά.
  • Μένουμε μέχρι το σημείο του «ανακουφιστικού» πόνου – οχι να πονάμε .

Δείτε το παρκάτω βίντεο, τις διατάσεις που προτείνω και βάλτες στο πρόγραμμα και θα καταλάβεις πόσο θαυματουργές είναι. Καλό θα ήταν η κάθε διαταση να γίνει για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα αργά, σταθερά με σωστή τεχνική. Αν υπάρξει πόνος σε κάποια διάταση, καλό θα ήταν να σταματείσετε.

Βιντεο:

5′ Διατάσεις για όλο το σώμα (Stretch routine in bed – 5 minutes to wake up & energize) – YouTube