ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ως τρόπος ζωής

Σήμερα, οι μαθητές από την παιδική ηλικία διαθέτουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο λόγω μαθημάτων σχολείου και φροντιστηρίων και πολύ συχνά περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά σε μια οθόνη, με αποτέλεσμα η κούραση να είναι αυξημένη. Η σωστά οργανωμένη και φιλελεύθερη εκπαίδευση καλύπτει ευρύ φάσμα κοινωνικών, φυσικών και ανθρωπιστικών σπουδών, τέχνης, μουσικής, σωματικής αγωγής, αγωγής υγείας, καθώς και πνευματικής και κοινωνικής ζωής. Οι γονείς, δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι ένα ισορροπημένο, ευέλικτο και δημιουργικό παιδικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει σε λογικό μέτρο και παιχνίδι και ψυχαγωγία και μελέτη, αλλά και ελεύθερες εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σωματική άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο και αθλητισμός δεν σημαίνει πρωταθλητισμός. Η «φυσική δραστηριότητα» είναι ο όρος στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι μορφές της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, κάθε σωματική άσκηση και σπορ, που ενεργοποιούν το μυϊκό σύστημα και απαιτούν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Αντίθετα, η «άσκηση» είναι η συστηματική κίνηση του σώματος ή συμμετοχή του ατόμου σε φυσικές δραστηριότητες, με χρονική διάρκεια, με τη συμμετοχή των μεγάλων μυϊκών  ομάδων του σώματος. Παροτρύνετε λοιπόν, το παιδί σας να είναι δραστήριο, φροντίζοντας όμως ώστε η σωματική δραστηριότητα να ενταχθεί στην καθημερινότητα του.

Δεν έχει τόσο σημασία τι είδους άσκηση θα διαλέξει να κάνει το παιδί, αρκεί να καταφέρει να την κάνει τρόπο ζωής. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να γίνει τρόπος ζωής, αναπτύσσοντας αίσθημα ευεξίας στον οργανισμό  και την ποιότητα της ζωής μας γενικότερα. Αναμφίβολα, η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα των παιδιών κατέχει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ψυχική και σωματική ανάπτυξή τους. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορεί να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα και οι γονείς να πείσουν τα παιδιά τους, ώστε να ενταχθεί στη καθημερινό πρόγραμμα του. Τα κριτήρια επιλογής της φυσικής δραστηριότητας: 1.η ηλικία, 2.τα ενδιαφέροντα, 3.η ιδιοσυγκρασία 4.οι βιολογικές και άλλες ανάγκες του παιδιού/έφηβου. Με αυτό τον τρόπο, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα τηρούν το πρόγραμμα του ελεύθερου τους χρόνο, αλλά θα το εμπλουτίζουν κιόλας με νέες δραστηριότητες, γιατί τα ενδιαφέροντά τους θα διαφοροποιούνται και οι ικανότητές τους θα αυξάνονται με τη συνεχή και σταδιακή τους ανάπτυξη.

Όλοι  πάνω κάτω γνωρίζουμε τις θετικές επιδράσεις της άσκησης  στον ανθρώπινο οργανισμό. Ο Π.Ο.Υ.  προειδοποιεί τα παιδιά (5-17ετών) να ασκούνται  καθημερινά για 60’ τη ημέρα μέτρια/έντονη, με τη κατάλληλη προοδευτική αύξηση και επιβάρυνση. Έτσι βελτιώνεται η λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και η  υγεία και των οστών. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας καλό θα ήταν να είναι αερόβια. Δραστηριότητες έντονης έντασης θα πρέπει επίσης να γίνονται, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δυναμώνουν τους μυς και τα οστά, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Όπως υπάρχει η πυραμίδα της διατροφής, αντίστοιχα υπάρχει και η πυραμίδα της φυσικής δραστηριότητας, που απεικονίζει τους διάφορους τύπους άσκησης, και τη συχνότητα με την οποία τα παιδιά καλό θα ήταν αυτές να πραγματοποιούνται μέσα σε μια εβδομάδα. Η πυραμίδα της φυσικής δραστηριότητας αποτελείται τέσσερα επίπεδα που είναι  διατεταγμένα σύμφωνα με τις βασικές αρχές FITT (εικόνα 1.) Ο σχηματισμός της πυραμίδας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τους τύπους φυσικής δραστηριότητας, τα οποία κατασκευάζουν διαφορετικά τμήματα γυμναστικής και παράγουν διαφορετικά οφέλη υγείας και ευεξίας. Για βέλτιστα οφέλη, μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες από όλους τους τύπους δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Όπως μπορείτε να δείτε, οι δραστηριότητες στο κάτω μέρος της πυραμίδας μπορεί να χρειαστεί να γίνονται περισσότερο ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετικά με τις δραστηριότητες εκείνες που βρίσκονται κοντά στην κορυφή της πυραμίδας, για να αποκτήσετε τον ίδιο όγκο δραστηριότητας.

(Εικόνα 1): FITT: F= Frequency (συχνότητα άσκησης), I= Intensity (ένταση της άσκησης), T=Time (χρόνος άσκησης) & Tipe ( τύπος άσκησης)

 

Όλοι πρέπει να πάρουμε χρόνο για να ανακάμψουν από τις καθημερινές πιέσεις και να προετοιμαστούν για νέες προκλήσεις, έτσι οι περίοδοι ξεκούρασης και ύπνου είναι σημαντικές για την καλή υγεία. Ορισμένες δραστηριότητες καθημερινής διαβίωσης – όπως η μελέτη, η ανάγνωση και ακόμη και ένα μέτριο χρονικό διάστημα οθόνης – είναι κατάλληλες. Αλλά η γενική αδράνεια ή καθιστική ζωή είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Οι επιλογές σας από τις ενεργές περιοχές της πυραμίδας θα πρέπει να υπερβαίνουν τις επιλογές σας από την περιοχή αδράνειας.